mandag 9. januar 2012

Åpen og stolt homo. Leserinnlegg i Aftenbladet 9. januar 2012

I år feirer den organiserte homobevegelsen i Rogaland 40-årsjubileum. På disse årene har homofile gått fra å være en minoritet som kunne risikere fengselsstraff for å være den de er, til å være en selvsagt del av et fargerikt fylke. En viktig grunn til forvandlingen er innsatsen som mange frivillige homofile og lesbiske har lagt ned som informanter for LLH Rogaland, Homofil bevegelse Rogaland eller for Det norske forbund av 1948.

Informasjonsarbeid
Informasjonsarbeid om homofili til skoleelever og konfirmanter er noe av det viktigste homobevegelsen i Rogaland driver med. Organisasjonene har drevet med dette i flere år og har etter hvert bygget seg opp stor kompetanse. Bakgrunnen for dette arbeidet er selvsagt enkel. ”Homo” har i alle disse 40 åra vært det mest brukte skjellsordet blant ungdom mellom 13-20 år. En undersøkelse som Senter for atferdsforskning gjorde i 2009 viser at nær 50 prosent av homofile 10. klassinger i Norge har opplevd grov mobbing 2-3 ganger i måneden. For heterofile 10. klassinger er det tilsvarende tallet rundt 5 prosent.

LLH Rogaland har i flere år hatt et fast samarbeid med ungdomsskolene i Sandnes om å delta på deres årlige temadager. Flere og flere stavangerskoler har fulgt etter og inviterer nå organisasjonen til å komme til dem for å fortelle om homofili og svare på spørsmål fra nysgjerrige og lydhøre elever. Informantene er i alderen 17-40 år og forteller om sine komme-ut-av-skapet-erfaringer.

Tråkker på oss
Når leder i Skeiv ungdom, Åshild Vige, skriver at slikt informasjonsarbeid ”ender opp med å umyndiggjøre og usynliggjøre minoriteter” i Aftenbladet mandag 2. januar, tråkker hun på det arbeidet som homobevegelsen i Rogaland har utført med stort hell i årevis.

For tilbakemeldingene fra skoleelever, lærere, helsesøstre og konfirmantledere er utelukkende gode. Informantene opplever personlige tilbakemeldinger fra elever etter flere skolebesøk, der de forteller hvor fantastisk det var å bare ha sett og snakket med en person som har vært igjennom og kommet helskinnet ut av det de selv sliter med.

Å fortelle sin ”komme-ut-historie” til en klasse er nært og personlig og kan nok være krevende, men lærdommen skoleklassen får blir også dermed nær og personlig. En lærer på Bryne kunne fortelle at en merket holdningsendringer blant elevene umiddelbart etter møtet med LLH Rogaland.

Stavanger kommune vedtok i fjor at kommunen i nært samarbeid med LLH Rogaland skal arrangere en årlig ungdomskonferanse der mobbing av homofile, lesbiske og bifile er tema. Arbeidsgruppa som jobber med denne konferansen kan bekrefte at tilbakemeldingene fra de rundt 150 ungdommene som deltok var ekstremt positive. Over 90 prosent av dem ga opplegget toppscore etter fjorårets konferanse.

LLH Rogaland har mottoet ”Vær åpen, vær stolt” og informantene er ikke redde for å gi homofile eller lesbiske lærere, oljearbeidere, sykepleiere eller studenter et ansikt.
Setter seg på sidelinjen
Skeiv Ungdom står selvsagt fritt til å velge et annet fokus enn å ”vise fram en homofil som snakker om det å være homo”, som Vige så nedlatende skriver, men det blir for dumt når hun stempler andre løsninger enn sine egne som gammeldagse og utdaterte. Innlegget hennes viser at hun er alt for opptatt av å forfekte sin organisasjons snevre teorier fremfor noe som har vist seg å fungere i Rogaland.

Å droppe Global Dignity Day viser bare at organisasjonen hennes setter seg totalt på sidelinjen av det de aller fleste opplever som et suksessarrangement.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar