søndag 21. mars 2010

Jubel for Viking

Fotballsesongen i Norge er i gang igjen og for mitt lag Viking ble det mye jubel etter 4-0 mot Brann. Selv om det ble tap i serieåpningen mot Vålerenga, så man lovende takter. VIF ble til tider rundspilt før pause, men det er jo scoringer som betyr noe i fotball. Derfor var det viktig med uttelling mot bergenserne i dag. Og jubel for godt spill.
Apropos kyss, klapp og klem for scoringer kom jeg på noen ord den tidligere basketspilleren John Amaechi sa i et foredrag i Oslo i desember.
"- Scoringsfeiringene i fotball trenger bare litt 70-tallsmusikk i bakgrunnen, så ser det ut som homseporno", mener den tidligere basketprofilen som kom ut av skapet etter at karrieren var over.
Nå tror ikke jeg at man skal legge for mye erotikk i akkurat dette, men det er et morsomt poeng Amaechi har for å illustrere det absurde i den homofobien som har preget fotballen.
I løpet av de siste åra har høyt profilerte fotballpersonligheter i Norge, som Åge Hareide og Kjetil Rekdal kommet i fokus på grunn av uheldige kommentarer om homofili. Det samme har Vikinghordene som for et par år siden hetset Rune Jarstein. Nå er både Rune Jarstein og Åge Hareide i Viking, en klubb som de siste åra har støttet opp om arrangementer under Stavanger på skeivå. Jeg tør påstå at klubben må regnes som en foregangsklubb på grunn av dette engasjementet.

Foreløpig har ingen spillere i den øverste ligaen i Norge stått fram som homofil. Det betyr ikke at det ikke finnes homser i tippeligaen, men det vil være urimelig å kreve at disse skal ta homokampen på sine skuldre. Han hadde selvsagt blitt et naturlig forbilde for alle homofile i Norge, men viktigere er det å legge fotballen til rette slik at homofile kan føle seg trygge på at de møter respekt. Rune Bratseth uttalte for noen år siden at dette ikke var noe de tenkte på i Rosenborg, fordi det fantes ingen homofile i trønderklubben. Nå har RBK også kommet lenger siden den gang, men det illustrerer hva som har vært problemet.
Det viktigste, slik jeg ser det, er at de som ikke er homofile i fotballmiljøet viser tydelig at ingen skal trenge å være redde for å være seg selv.

John Amaechi har helt rett når han legger til at dette ikke bare handler om å "være snill med de homofile". Det handler like mye om å prestere sammen som lag. Man tvinger ikke venstrebeinte til å spille med høyrefoten. Man bør heller ikke presse homofile til å "spille" heterofil. Prestasjonene bli bedre om man spiller på sine naturlige forutsetninger.

AA

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar